HTML

ANTIKULTI

A blog olyan mindennapos jelenségeket, eseményeket tárgyal, amelyekkel mindenki találkozik, mégsem tudunk szó nélkül elmenni mellettük.

Friss topikok

  • Noname Watanabe: Szeretetre vágyik: Nő: végre valaki ejtse teherbe, hogy elmehessen gyesre Férfi: dugni akar (2015.06.17. 10:06) Társkereső szótár
  • Siphersh: "The pursuit of a militarised and enforcement-led global ‘war on drugs’ strategy has produced enor... (2014.11.26. 18:24) Marihuána legalizálás pro és kontra
  • TakeMeCloser: @George Herceg: nem akarom fájdítani senki szívét, de pont egy ilyen NŐ szerzett meg magának pár n... (2014.11.19. 21:58) Párkapcsolati sztereotípiák
  • : @IGAZI_kovi1970: Vagy Ovis-ra az tényleg trendi lenne. Latinos, és még igaz is. (2014.10.07. 10:10) Swinger club - kipróbálnád?
  • szvsz: Szólok, azért oda mentek, mert azt volt a legkönnyebb feltörni. Nem a profi betörők mennek oda, ha... (2014.10.06. 08:59) Betörők figyelmébe

Marihuána legalizálás pro és kontra

2014.10.05. 08:55 Cecilia Rose Wild

Összegyűjtöttem azokat a leggyakoribb érveket és ellenérveket, amik kommentként megjelentek a marihuána legalizálását propagáló cikkek alatt.  Párba állítottam őket, így látványosabb a végeredmény, melyik tábor toleránsabb, támaszkodik inkább a kutatási eredményekre, bízik jobban a jogi szabályozás eszközeiben, illetve a fogyasztó helyes értékítéletében mérték és gyakoriság tekintetében. 

1.Aki gyerekek kezébe drogot ad, büntetést érdemel. Ebben mindkét oldal egyetért. A továbbiakban a felnőtt, Magyar állampolgárokról lesz szó, akik szeretnének legális fogyasztóként elszívni néha egy-egy füves cigit.

2.Sokan azt az álláspontot képviselik, hogy a tiltás nem egyéni, hanem társadalmi kérdés. Igenis jó a társadalomnak, ha jogszabály tiltja azt, hogy a polgárok maguk döntsenek arról, rágyújtanak – e egy jointra, hiszen nem képesek felmérni a hosszú távú, vagy egész társadalmat érintő hatásait. Az ellenzőknek ilyenkor mindig felhívják a figyelmét, emlékezzenek vissza a szesztilalomra, és annak következményeire a bűnözés tekintetében. A mindenkit megnyugtató jogi szabályozás valahol a két szélsőséges álláspont között lehet, ahol a jó megoldások általában találhatóak.

3.Kedvelt álláspont, miszerint a szigorú szankcióknak igenis van értelme, minden narkós rohadjon a sitten, addig sem szívnak. Lehet, hogy hatásos lenne, viszont sokba kerül, a bűnügyi költségek behajtása a börtönben ücsörgő fogyasztókon lehetetlen. Ha jövedéki termék lenne a fű, szakmát váltanának a drogdílerek. A legális termék olcsóbb lenne, így sokan választanák inkább azt, mint a drágább, illegális szereket. A mellette érvelők szerint jó megoldás lehetne, hogy a marihuána legalizálása mellett, a többi drog terjesztését, fogyasztását is szigorúan büntetnék.

4.A drogfogyasztók száma egyre nő, ezt a folyamatot szigorú szabályokkal meg kell állítani – vallják sokan. A szabály most is szigorú, és mégis nő a drogfogyasztók száma, ergo a szigorú szabályok nem sokat érnek. A jogalkotó egyetlen kiskaput hagy a drogfogyasztók számára, és ezek a dizájner drogok. E szerek összetevőinek arányáról, használatuk következményeiről még azoknak sincs biztos tudomásuk, akik összekotyvasztották. A hatóságok mire listára raknak egy újabb tiltott szert, három másikat dobnak piacra. Ezeknek a drogoknak csak a rövidtávú hatása ismert, és az sem túl megnyugtató. A marihuána hatásait évtizedek óta vizsgálják, fogyasztásának kultúrája évezredes, érv mellette, hogy legalább már ismerjük.

5.A cél az, hogy minél kevesebben nyúljanak drogokhoz, a legalizálás a megelőzésben nem segít - hangoztatja az ellentábor. Ezzel a kijelentéssel nem lehet vitatkozni, de az értékesítésből származó bevételeket lehetne prevenciós célokra fordítani, illetve azok kezelésére, akik bármiféle drog problémával küzdenek.

6.Ellenzői szerint a marihuána kapudrog. A kapudrog elméletet már sok kutatás, felmérés adatai cáfolták meg. Ezeket a legalizálás hívei kívülről fújják.

7.Agy érelmeszesedést, mindenféle rákot, egyéb betegségeket okoz. Lehet, habár nem bizonyított, bizonyítékok az ellenkezőjére vannak inkább, a kutatások nem abba az irányba haladnak, hogy milyen betegségek kialakulásához járul hozzá, hanem a marihuána hatóanyagainak a gyógyításban betöltött szerepét firtatják.

8.A fogyasztók nem tudnak mértéket tartani. Ez a pont az egész ügy kulcsa. Amennyiben alkalomszerűen szívja valaki a marihuánát, akkor nem egészségtelenebb, mint bármi más, legális szer, amit mértékkel használ.

9.Az alkohol problémával sem tud megbirkózni a lakosság, minek legalizálni még egy drogot. – mondják az ellenzők. Igen, sokan egyéb más problémáik tüneteinek enyhítésére használják az alkoholt, előfordulnak olyanok, akik már egészen korán reggel durva túlzásokba esnek alkohol fogyasztás terén. Azért én ettől még meginnék legálisan néha egy sört – érvel az ellentábor. - Az emberi lelemény határtalan. Ha tiltanák az alkoholt, akkor jönne a kísérletezés, hogy milyen legális alapanyagból lehet olyan szert előállítani, amitől megszédül a fogyasztó. Ha az igény jelen van arra, hogy valamilyen nyugtató, tudat módosító hatású szert szedjen, igyon, szívjon valaki, akkor megtalálja a módját. Amikor valaki túlzott mértékben és gyakorisággal él a használatukkal, nagyon sokszor olyan ok húzódik a háttérben, ami már önmagában súlyos, esetleg kezelést igényel. Ilyen esetben már nem tiltásra van szükség, hanem segítségre.

10.A fogyasztó nem csak saját magának, a környezetének árt. Tönkreteszi a társas kapcsolatait, rossz példát mutat. Igaz lehet - ismerik el a legalizálás hívei - ha valaki eltúlozza a szer használatát. Akkor viszont már elrettentő példaként hat a környezetére, és biztosan senki nem fogja úgy érezni, követnie kell ezt a magatartást.

11.Az ellenzők szívesen hangoztatják, hogy részükről felelősségtudatos magatartás az, ha embertársaikat szeretnék megóvni a rossztól. Megvédik a fogyasztót a marihuánától, és egyben attól, hogy a saját életére nézve döntéseket hozzon úgy, hogy sittre küldenék?

12.Nem akarok betépett embereket látni az utcán. – nyilatkoztatják ki gyakran az ellenzők. Erre nincs más megoldás, csak az, hogy az utcán tartózkodás idejét le kell redukálni a minimálisra, így ennek kisebb az esélye. A drogfogyasztók száma egyre nő. A tiltás ellenére is sokan élnek drogokkal, a szabályok szigorításával számuk nem lesz kevesebb.

13.Ha egyszer átlépjük ezt a határt, legálissá tesszük a marihuánát, akkor csúnya világ jön, elkezdődik egy megállíthatatlan folyamat. Már elkezdődött, évezredekkel ezelőtt.

14.A drogfüggőség betegség, és kezelni kell. Ahhoz, hogy valaki függő legyen, rendszeresen nagy mennyiséget kell elszívni, hosszú ideig, és még akkor sem biztos, hogy úgy lesz. A tiltás és a kriminalizálás azokat is érinti, akik alkalomszerűen élnének a lehetőséggel, és tisztában vannak a kulturált fogyasztás kereteivel.

15. Erőszakos eszközökkel vissza lehet szorítani a drogfogyasztást, példaként szolgálhat az Oroszországban bizonyítottan hatásos módszer. Fa testápolóval a füvesek ellen? Verébre ágyúval. A mellette érvelők a jogban bíznak inkább, szigorúan szabályozott, kontrollált keretek közt, felnőttek számára, jövedéki termékként, tennék megvásárolhatóvá. 

16 komment

Címkék: marihuána legalizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://antikulti.blog.hu/api/trackback/id/tr666749595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

similarthings 2014.10.06. 21:42:19

Az világosan látszik hogy egyoldalúan elfogult egyén írta a cikket tehát az értéke erősen konvergál a nullához. :(

Netán önnön maga is a THC rabja, akkor meg egyenesen nagyon gáz.

jet set 2014.10.06. 23:35:06

Komolyan ez a legnagyobb problémád, hogy legális legyen a marihuána?

zsotti 2014.10.06. 23:37:11

@similarthings:
Így van.
Aki már egyszer is kipróbálta (tehát tudja hogy miről beszél) az csak hülyeséget mondhat.
Homlokon kéne lőni a 18 évesek kb 20%-át évente és akkor nem lennének drogosok.
Persze alkohol jó, mindennap van ok az ünnepre/ivásra.

zsotti 2014.10.06. 23:41:46

@jet set:
Csak ezen a néven 30 post-ot publikált random témákban.
Ismered személyesen?
Tíccsuk be a nyilvános okoskodást??

Cecilia Rose Wild 2014.10.07. 08:06:31

@jet set: Nem ez a legnagyobb problémám, és még csak azt sem írtam le, hogy legyen legális. Összegyűjtöttem a kommentekből azokat a leggyakoribb érveket és ellenérveket, amikkel találkoztam. Nem vagyok a "THC rabja" ahogy similarthings írja.

Flúgatlan 2014.10.07. 08:21:59

Olyan társadalomban, melyet érett emberek alkotnak nem lenne gond az alkohol mellé egy újat agyzsibbasztó szert engedélyezni. De a mienk nem ilyen. Nemcsak Magyarországon. Épp elég az alkoholt kezelni, ha újabb agyszétverő cuccot lehetne legálisan fogyasztani, az rontaná a helyzetet. Tehát a 9. pontban írt vastag betűs résszel értek egyet, a cikkbeli kimagyarázást gyengének találom.

És mondanék egy 16. pontot: Az, hogy az embereknek legális szert kínálunk, mely kicsit "kiröpíti őket" a világ zűrzavarából, az önmagában veszélyes, még akkor is ha nem lenne biokémiai rászokás vagy az illetők nem veszélyeztetnék a közlekedést beszívva. Sok tanulmány mutatja, és teljesen ésszerű is: a problémák elől a fűhöz menekülők hajlamosak leszokni a mindennapi kötelességeik teljesítéséről, a konfliktusok tényleges feloldásától.

Most nincs időm linket vadászni, nemrég volt egy ausztrál tanulmány, mely ezt mutatta. (A füvező diákok sokkal nagyobb arányban nem végezték el a középiskolát, pedig a vizsgálat olyan diákokra vonatkozott, akik a középiskola elején azonos teljesítményt mutattak.) Semmiképp nem szabadna újabb agykikapcsoló szert engedélyezni. Oldják meg az emberek a problémáikat, vagy oldják a feszültségüket zenehallgatással, kocogással, horgászással, stb.

Az azonban igaz, hogy a drogfogyasztók büntetési tételeit csökkenteni kellene, csak az igazi gyártókat és terjesztőket kellene komolyan büntetni.

Cecilia Rose Wild 2014.10.07. 08:50:11

@Flúgatlan: Eddig nem írtam le a privát véleményem, itt az idő: Hiszek abban, hogy a felnőtt polgárok legnagyobb többsége képes a saját életét érintő döntéseket meghozni, legyen szó akár marihuána fogyasztásról, vagy nem fogyasztásáról. Amennyiben mellette voksol, tud mértéket tartani, és a kulturált keretek közt élni a használatával. Akinek ez nem sikerül, azt egyrészt nem tartja vissza a lehetőség, hogy börtönbe kerülhet, másrészt segítségre van szüksége, nem büntetésre.
Az általad említett tanulmány, már csak a végeredményt méri. Az okokat kellene kideríteni, amiért egy fiatal ember úgy érzi, a drog ad számára valami plusszt, ami hozzátesz az életéhez, esetleg betölt egy űrt, amit mással nem tud pótolni...

Töviglöki 2014.10.07. 12:51:32

Budapesti, értelmiségi férfi vagyok, közel a negyvenhez. 15 éve rendszeresen füvezek, ami nem azt jelenti, hogy minden nap ájultra szívom magam. Nem vagyok függő, nem kattogok, ha kimarad pár nap, vagy akár pár hét. Akkor szívok, amikor jól esik. Néha megiszom pár pohár bort vagy pár kupica rövidet. Ha nincs kedvem inni, akkor szívok. Soha nem próbálnék ki más drogot.
Szellemi foglalkozásom van, ahol fontos a precizitás, koncentrálás. Sosem vettem észre, hogy lankadna a munkakedvem és a kreativitásom. A főnökeim elégedettek velem. Boldog családi és társasági életet élek. Egészséges vagyok, csak a hidegfrontra vagyok érzékeny. A fű hamarabb elmulasztja a fejfájásom, mint a gyógyszerek, de lehet, hogy ez csak placebo-hatás :)
Ja, és több, mint 10 éve Mensa-tag vagyok. Kíváncsiságból tavaly megismételtem a tesztet. Ugyanolyan jól sikerült.

sovesztomesz 2014.10.07. 13:06:39

Legyen legális a marihuána, de elsősorban mint gyógynövény (erről külön fejezetet lehetne írni) és ne, mint joint!!!

Vhogy a kender gyógyhatásának, vagy természetes építő-, és szigetelőanyagként való használhatóságának kihangsúlyozását soha nem domborítják ki úgy, ahogy azt illenék. Egy olcsó és kiváló természetes alapanyag rengeteg felhasználási lehetősséggel.

Néha egy-egy joint-sodrat is beleférhet, de persze az csak ellenőrzött és jól megadóztatott mértékben, hogy a befolyt összegből lehessen "gyógyítani" a kemény drogosokat, alkeszokat, rákosokat stb!

Szóval, igazából, semmi nem szól ellene, csak mellette.

De jól tudjuk, ami tiltatott, annak jó ára van a fekete piacon, és ez a nem mindegy...

sovesztomesz 2014.10.07. 13:08:52

...nyilván építéshez nem kell feltétlenül vadnak lennie!!!

Túrós (törölt) 2014.10.07. 13:36:32

Gyerekek abban az országban ahol 1 nyamvadt nyitott sörrel mászkálásért megkúr a rendőr ott ne várjatok ilyesmit...

k0Jack 2014.10.07. 13:47:12

@Flúgatlan: de ne már a középiskolai diákok legyen a minta csoport. ellenőrzött körülmények között nem is juthatnának hozzá, mint ahogy manapság is kiküldik őket a legtöbb trafikból ;)

walami wan (törölt) 2014.10.13. 04:51:46

@Túrós: most te melyik országról beszélsz?
mert a világon elég sok országban megbasz a rendőr egy sörrel mászkálásért, aztán mégis felnéz a magyar azokra a demokráciákra

USA-ban sima étteremből is este 10 után megkérik a 21 éven alulit, hogy akkor most legyen szíves fizetni és távozni, mondjuk ezt nagyon udvariasan teszik, odaáll a pincér az asztalhoz és megkérdi, hogy van-e underage a társaságban
ha nem teszi ki a fiatalt, akkor a helyet iszonyatosan megbassza a hatóság
ja, és a 21 év alatti nem pampog, nem jár a pofája, hanem feláll és fizet és távozik

na ez a tudatosság és önkéntes jogkövetés nincs meg a magyarokban

de sok európai országban is megbasz a rendőr, ha utcán iszol vagy bontott üveggel mászkálsz
és nem putyinista diktatúrákról van itt szó

személyes meggyőződésem, hogy mindenkinek a lehető legnagyobb szabadságot kell adnia az államnak
úgy mérgezi magát mindenki, ahogy csak akarja
akár heroinnal is
amíg másnak ezzel nem árt
ja és az állami egészségügyet el lehet felejteni, mindenki fizessen minden ellátásért piaci árat
a drogos kezeltesse magát a saját kis pénzén, a dohányos tüdőrákját se kezeljék az én pénzemen, és az alkesz májzsugorát se

pár generáció alatt letisztulna a képlet

teljes szabadságot kell adni az embereknek és teljes felelősséget rájuk telepíteni a saját életükért
picit ellentmond ez a magyar államimádó, mindent az államtól elváró mentalitásnak

azokat az alkeszeket, drogosokat, dohányosokat, akik mások egészségét, testi épségét veszélyeztetik, azokat viszonyt jól meg kell baszni
az egyén szabadságának korlátja a másik ember szabadsága legyen, ne valamiféle mondvacsinált állami, egyházi erkölcsi rendszer, amit életidegen jogszabályokkal kényszerítenek ki

Siphersh 2014.11.26. 18:21:58

A marihuána-tilalom egyes országokban már a tizenkilencedik században elkezdődött, és 1961-ben az ENSZ kiterjesztette az egész világra. Hollandiában a felnőttek már több mint harminc éve legálisan megvehetik a marihuánát a boltban, tíz országban legalizálták a marihuána gyógyászati célú használatát, és az elmúlt években náhány USA állam teljesen legalizálta.

Szóval a betiltás következményeiről is és a szabályozott, legális forgalmazás visszaállításáról is bőven vannak tapasztalatok. Úgyhogy nincsen értelme spekulatív alapon megítélni a különböző drogtörvényeket. Hanem az az ésszerű megközelítés, ha megnézzük, hogy mit mutatnak a tapasztalati tények:

"We found no evidence to support claims that criminalization reduces use or that decriminalization increases use."

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1448346/

"Ultimately the most effective way to reduce the extensive harms of the global drug prohibition regime and advance the goals of public health and safety is to get drugs under control through responsible legal regulation."

www.gcdpsummary2014.com

"Cannabis use is risky – and some individuals are particularly vulnerable – but prohibition has not succeeded in preventing cannabis use or mitigating its harms. On the contrary, it has exacerbated the health harms of cannabis and created costly social ones as well. Legalizing and strictly regulating cannabis allows for more control over the risk factors associated with cannabis‐related harm."

www.camh.ca/en/hospital/about_camh/influencing_public_policy/Documents/CAMHCannabisPolicyFramework.pdf

"The drug control system has created a huge untaxed income stream for criminal profiteers."

"International comparisons show no consistent correlation between the harshness of enforcement and prevalence of cannabis use."

www.alicerap.eu/resources/documents/doc_download/185-policy-paper-5-cannabis-from-prohibition-to-regulation.html

Siphersh 2014.11.26. 18:24:10

"The pursuit of a militarised and enforcement-led global ‘war on drugs’ strategy has produced enormous negative outcomes and collateral damage. The strategy has failed based on its own terms. Continuing to spend vast resources on punitive enforcement-led policies, generally at the expense of proven public health policies, can no longer be justified."

www.lse.ac.uk/ideas/publications/reports/pdf/lse-ideas-drugs-report-final-web.pdf

"The conclusion from this initial evaluation is that changes in Colorado’s marijuana policy have had minimal impact on marijuana use and the outcomes sometimes associated with use."

object.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/pdf/working-paper-24_2.pdf

"evidence shows how the implementation of the prohibitive model has failed demonstratively to have had any significant and sustained impact upon reducing the extent of the market. Rather it has imposed heavy burdens upon criminal justice systems; produced profoundly negative social and public health impacts; and created criminal markets supporting organised crime, violence and corruption."

www.swansea.ac.uk/media/TNI-GDPO_Rise-and-Decline_web.pdf
süti beállítások módosítása