HTML

ANTIKULTI

A blog olyan mindennapos jelenségeket, eseményeket tárgyal, amelyekkel mindenki találkozik, mégsem tudunk szó nélkül elmenni mellettük.

Friss topikok

  • Noname Watanabe: Szeretetre vágyik: Nő: végre valaki ejtse teherbe, hogy elmehessen gyesre Férfi: dugni akar (2015.06.17. 10:06) Társkereső szótár
  • Siphersh: "The pursuit of a militarised and enforcement-led global ‘war on drugs’ strategy has produced enor... (2014.11.26. 18:24) Marihuána legalizálás pro és kontra
  • TakeMeCloser: @George Herceg: nem akarom fájdítani senki szívét, de pont egy ilyen NŐ szerzett meg magának pár n... (2014.11.19. 21:58) Párkapcsolati sztereotípiák
  • : @IGAZI_kovi1970: Vagy Ovis-ra az tényleg trendi lenne. Latinos, és még igaz is. (2014.10.07. 10:10) Swinger club - kipróbálnád?
  • szvsz: Szólok, azért oda mentek, mert azt volt a legkönnyebb feltörni. Nem a profi betörők mennek oda, ha... (2014.10.06. 08:59) Betörők figyelmébe

Fegyvertartás

2014.08.11. 08:06 Cecilia Rose Wild

Kedvelem a sportlövészetet, annak ellenére, hogy körülményes sport. Nem azért, mert nem bírom el a fegyvert, vagy különösebb nehézséget okozna eltalálni a lőlapot. Költséges, és a saját sportfegyver megvásárlásához szükséges engedély ügyintézése egy csöppet időigényes. Akinek van, az tudja, akinek nincs, címszavakban: vizsga, klubtagság, pszichológiai vizsgálat két részletben fél év különbséggel, egészségügyi alkalmassági vizsgálat évente, erkölcsi bizonyítvány, és ha ez mind megvan, lehet engedélyért folyamodni. Egyfelől érthető a sok vizsgálat, versenysportról lévén szó. Másfelől elgondolkodtató, hogy akik nem akarnak versenyezni, azért szeretnének fegyvert, mert gyűjtenék, riogatnák vele a galambokat, a betörőket, vagy csak egyszerűen azzal a céllal tartanák, hogy nézegessék a vitrinben otthon, erről le kell mondaniuk. Valóban veszélyes lenne, ha mondjuk vizsga és pszichológiai alkalmassági teszt után, regisztrációt követően bárki vásárolhatna lőfegyvert, aki büntetlen előéletű?

Sokan hisznek abban, hogy addig jó, ameddig az emberek nem juthatnak hozzá éles lőfegyverhez, mert biztosan bűncselekményeket, vagy ostobaságokat követnének el vele. Azonnal megtorolnák a vélt, vagy valós sérelmeiket szomszédaikon, használnák hivatali ügyintézés során azzal motiválva az ügyintézőt a gyorsabb munkára, számukra kedvező tárgyú határozatok meghozatalára, vagy azt villogtatnák a bankban, plusz jövedelem szerzés reményében? Nem hiszem, vagy inkább nem akarom elhinni, hogy pár nap alatt egyes Dél-amerikai országokhoz hasonló állapotok lennének, ha enyhítenének a szabályozáson. Mindenki rohanna a fegyverboltba, hogy akkora készleteket halmozzon fel otthon, hogy még a negyedik világháborút is megnyerje vele? Nem valószínű. Kanadában is működik a rendszer, Svájcban is, és még sorolhatnám. Az USA nem jó példa erre, ott nagyon sok bűncselekményt követnek el lőfegyverrel, amit nagy valószínűséggel bármi mással is elkövetnének, ha épp betiltanák a fegyvertartást. Ha valakinek elmegy az esze, kitalálja, hogy a saját kezébe veszi a dolgokat és leszámol valakivel, valakikkel, akkor azt megteheti számtalan más módon is, mint ahogy erre sajnos hazánkban is van elég példa. Aki támadni akar, az bőven talál eszközt, csak a kreativitás szabja a határokat, ha vissza akar élni a jelenlegi szigorú szabályozással, arra is van lehetőség. Besétál egy lövész klubba, engedélyt szerez, és legálisan vásárol egyet. 

Aki tehát bűncselekményt akar elkövetni, annak van lehetősége akár legálisan fegyverhez jutni, aki békés célokkal tartaná a fegyvert tegyük fel gyűjtőként, annak be kell érnie a hatástalanított darabokkal, amik látványától bárkinek, aki szereti a fegyvereket összeszorul a gyomra. Az új hatástalanítási szabályok már nem teszik lehetővé, hogy az elsütő szerkezet működőképes maradjon, és olyan látványosan tönkreteszik a fegyvert, hogy azt egy gyűjtő már nem venné a kezébe.

Miért gondolják sokan, hogy minden esetben a szabályok szigorítása a célravezető? Rengeteg érvet fel lehet hozni a szabályok enyhítése mellett is. A példa kedvéért, azokat, akik nem vendégségbe járnak mások lakásába, házába talán elgondolkodtatná az az eshetőség, hogy betörés közben őket is érheti meglepetés, ha éles lőfegyverrel találják szembe magukat. Sok bűnelkövetőt visszatartana a tudat, hogy akár egy bolti lopás, vagy rablás során is többet kockáztatna, mint amennyit nyerhet. 

Egyetértek azzal, hogy az otthoni tárolás szigorú feltételeit be kell tartani, meg kell akadályozni, hogy a fegyver gyerekek kezébe kerüljön, de miért kezeli úgy a mindenkori szeretve tisztelt jogalkotó a felnőtt Magyar állampolgárokat, mint a gyerekeket?

4 komment · 1 trackback

Címkék: sport fegyver engedély gyűjtő fegyvertartás sport fegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://antikulti.blog.hu/api/trackback/id/tr186594157

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fegyvertartás 2014.08.18. 13:13:02

Azokat, akik nem vendégségbe járnak mások lakásába, házába talán elgondolkodtatná az az eshetőség, hogy betörés közben őket is érheti meglepetés.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.08.18. 13:27:14

"Nem hiszem, vagy inkább nem akarom elhinni, hogy pár nap alatt egyes Dél-amerikai országokhoz hasonló állapotok lennének, ha enyhítenének a szabályozáson."

Önmagában a fegyvertartás szabályozása és a fegyverrel elkövetett bűnesetek között nincs korreláció: www.insightcrime.org/news-analysis/does-strict-gun-legislation-reduce-violent-crime-in-latam , azaz egyéb körülmények is számítanak. Amúgy ezt a témát részben érintettem itt: liberatorium.blog.hu/2014/06/20/privat_on-_es_vagyonvedelem

Cecilia Rose Wild 2014.08.18. 14:24:14

@stoic79: Szia! Nagyon jó a cikked. Valóban, nincs korreláció és nagyon sok minden más körülmény is közrejátszik a bűncselekmények elkövetésekor. Én nem is mertem odáig elmenni, hogy a rendőrségi állományi létszámról bármilyen állásfoglalásba bonyolódjam, egyszerűen csak annyit állítok, hogy ellenőrzött, szabályozott körülmények között büntetlen előéletűeknek vizsgát követően fontolóra lehetne venni az önvédelmi, vagy gyűjtői céllal a fegyver tartását. Ugyanúgy, ahogy a sprortfegyverek tárolását is ellenőrzi a rendőrség.

roqfort 2014.10.05. 20:05:12

Nem értek egyet a legalizálással, szerintem már most is sok a lőfegyver magánkézben. Csak a fegyveres testületeknél és sportklubokban hagynám (a sportklubok szerintem már határeset). A vadászatot betiltanám a fegyverektől függetlenül.
Érvek: hétköznapi bűnözésnél a lőfegyver legegyszerűbb megoldás. Szúró-vágóeszközzel nehezebben ragadtatja magát el az ember. A tömeges lövöldözésekről már nem is beszélek. Továbbá, szerintem a fegyvertartók többsége nem lenne profi használó, inkább bajba sodorná magát védekezésnél is.
Profi bűnözök is hozzájutnak: az ellen is küzdeni kell.
Önmagában a fegyvergyártás már kétes erkölcsű ipar, nem ennek kell a jövőnek lenni. A pacifizmus sokkal több értéket hordoz és jövőbe mutató. A fegyverek a társadalmak ellenségei.
Összességében: fegyverek nélkül a többség boldogabb életet élhet egy kissebség kárára. Ez elfogadható számomra. A pedofilokat sem tolerálom, bár megértem ill. Kicsit sajnálom is őket.
Sorry a negatív kommentért.

Cecilia Rose Wild 2014.10.06. 07:57:10

@roqfort: Nem baj, ha negatív véleményed van, köszönöm, hogy leírtad az érveidet.
- Szúró és vágó eszköz használatakor sokan úgy gondolják, azzal kisebb kárt lehet okozni, így bátrabban támadhatnak vele. Az igazság az, hogy késsel nagyon súlyos sérüléseket lehet okozni, egyészen rövid idő alatt. A "hétköznapi" bűnöző nem ölni akar, hanem elsősorban rabolni, lopni, egy időre védekezés képtelenné tenni áldozatát. Sokszor a támadók maguk is meglepődnek, milyen alapos "munkát" végeztek.
- A különböző jogcímen fegyvert tartóknak mindenképp meg kéne tanulniuk, hogyan működik a fegyver, hogy kell biztonságosan használni. Ez most is így van, elméleti és gyakrolati vizsgát követően juthat valaki fegyverhez.
- A profi bűnözők elsősorban nem a rendőrségen regisztrált legális sportfegyverrel követik el a bűncselekményeket, nem hiszem, hogy ez megváltozna.
- Abban, hogy a fegyvergyártás kétes erkölcsű ipar egyetértünk, habár mindig a kereslet határozza meg a kínálatot, és nem az eszköz a fegyver a bűnös, igazából az is irreleváns, hogy a gyártó erkölcsei milyenek, a lényeg, a fegyvert használó célja. A magam részéről a békés (sport, gyűjtemény) célú felhsználást támogatom. A kedvenc példám erre Kína. Feltalálták a lőport, és tűzijátékot készítettek belőle. Az Európai ember egészen más lehetőséget látott benne.
- Pacifista vagyok én is. Nem akarok ártani senkinek, és elítélem a háborút, mint a konfliktusok megoldásának eszközét...
- A pedofilokat én sem tolerálom, és a Btk. sem, de nem volt ez mindig így. Római birodalom, ókori Görögök stb. A társadalom megítélése változhat, egy-egy jelenséget illetően, amennyiben tagjainak igénye van arra, hogy változás történjen.
süti beállítások módosítása